• Project
Worden wie je bent – Etty Hillesum project

In het project ‘Etty Hillesum: Worden wie je bent’ staan de gedachten van Etty Hillesum centraal. De Joodse Etty Hillesum schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog in dagboeken over haar persoonlijke, spirituele en filosofische ontwikkeling. Deze indrukwekkende weergave van persoonlijke groei en universele wijsheid tegen de achtergrond van haat en oorlog maakt dat haar werk inmiddels internationaal bekend is. In 2017- het jaar dat Middelburg 800 jaar stadsrechten vierde- werd zij niet voor niets gekroond tot ‘Grootste Middelburger Aller Tijden’.

Het educatieproject beoogt de leerlingen te laten ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen worden wie je bent en dat dit in een wereld waar haat regeert vrijwel onmogelijk is.

De leerlingen krijgen in de klas een korte film van filmmaakster Wietske de Klerk te zien, die op filosofische wijze het leven en gedachtegoed van Etty Hillesum introduceert. Met behulp van een handleiding gecreëerd door Anna de Bruyckere (filosoof, schrijver/dichter) en Lauda Maartens (Etty Hillesum Onderzoekscentrum) kan de docent met de leerlingen een open gesprek aangaan over begrippen als verscheidenheid, tolerantie en inclusie.

Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag in drie workshops van beeldend kunstenaars Bo de Jong, Liesbeth Labeur en Anna de Brucykere. Samen maken de leerlingen een ‘Gesamtkunstwerk’, waarbij ze gebruik maken van eigen interpretaties van quotes en portretten van Etty Hillesum. Tijdens de ‘Metamorfose’ veranderen de leerlingen van uiterlijk door zich te kleden als iemand anders. Wat doet dit met je? Hoe kijk je naar jezelf? En hoe kijk je naar iemand die er ‘anders’ uitziet? Tot slot treden de leerlingen in de creatieve voetsporen van Etty Hillesum door onder begeleiding van Anna de Bruyckere een brief te schrijven aan zichzelf.

In beeld, vorm en woord maken we samen met de leerlingen de wereld mooier en gastvrijer voor iedereen, wie je ook bent. Een wereld waarin iedereen kan worden wie hij of zij is.

Specificaties
Klas/groep
  • Groep 7, 8
Discipline(s)
  • Beeldend
  • Literatuur
Docent(en)
  • Etty Hillesum project
Competentie(s)
  • Creërend vermogen
  • Onderzoekend vermogen
  • Receptief vermogen
  • Reflectief vermogen
Plaats
Op school en in het Etty Hillesum Huis te Middelburg
Prijs
Prijs op aanvraag