• Project
Worden wie je bent – Etty Hillesum project

In het project ‘Etty Hillesum: Worden wie je bent’ staan de gedachten van Etty Hillesum centraal. De Joodse Etty Hillesum schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog in dagboeken over haar persoonlijke, spirituele en filosofische ontwikkeling. Deze indrukwekkende weergave van persoonlijke groei en universele wijsheid tegen de achtergrond van haat en oorlog maakt dat haar werk inmiddels internationaal bekend is. In 2017- het jaar dat Middelburg 800 jaar stadsrechten vierde- werd zij niet voor niets gekroond tot ‘Grootste Middelburger Aller Tijden’.

Het educatieproject beoogt de leerlingen te laten ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen worden wie je bent en dat dit in een wereld waar haat regeert vrijwel onmogelijk is.

De leerlingen krijgen in de klas van een een korte introductie op het onderwerp:

-wie was Etty Hillesum,
-wanneer leefde zij,
-wat heeft haar zo beroemd gemaakt.

Deze introductie wordt verzorgd door een van de educatiemedewerkers van het Etty Hillesum Huis. Vervolgens bezoeken de leerlingen, op een later tijdstip, het Etty Hillesum Huis. Daar zien zij een korte film van filmmaakster Wietske de Klerk.

De film neemt de leerlingen mee in de wereld en de tijd en in het gedachtegoed van Etty Hillesum. Na de film is er tijd voor een nagesprek.

In aansluiting op de film volgen de leerlingen drie workshops.

Beeldend kunstenaar Liesbeth Labeur begeleidt de leerlingen in het maken van een “Gesamtkunstwerk”, waarbij de leerlingen gebruik maken van de eigen interpretatie van quotes en van de geschiedenis van Etty Hillesum.

Lauda Maartens, educatiemedewerkster van het Etty Hillesum Huis, daagt de leerlingen uit om door middel van allerlei kleding en accessoires anders naar zich zelf en de ander te kijken.

De derde workshop vindt op school plaats en wordt gegeven door filosofe en dichteres Anna de Bruyckere.

In beeld, vorm en woord maken we samen met de leerlingen de wereld mooier en gastvrijer voor iedereen, wie je ook bent. Een wereld waarin iedereen kan worden wie hij of zij is.

Specificaties
Klas/groep
  • Groep 7, 8
Discipline(s)
  • Beeldend
  • Literatuur
Docent(en)
  • Etty Hillesum project
Competentie(s)
  • CreĆ«rend vermogen
  • Onderzoekend vermogen
  • Receptief vermogen
  • Reflectief vermogen
Plaats
Op school en in het Etty Hillesum Huis te Middelburg
Prijs
Prijs op aanvraag