• Workshop
Bezoek ‘Moving Through Thin Places’ van Femke Gerestein + workshop(s)

Vleeshal centrum voor hedendaagse kunst presenteert een nieuw educatieprogramma bij de tentoonstelling ‘Moving Through Thin Places’ van kunstenaar Femke Gerestein. Klassen uit de midden- en bovenbouw van het primair onderwijs en uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen gratis de tentoonstelling bezoeken en een workshop volgen. In deze tentoonstelling worden ze ontvangen door Femke zelf en door een van onze kunstdocenten.

Rondom deze tentoonstelling heeft Femke een verdiepend educatief programma ontwikkeld waarin ze naast een bezoek aan de Vleeshal met de leerlingen doorwerkt in de klas. Aan de hand van tekenopdrachten worden de leerlingen uitgedaagd om zelf op onderzoek uit te gaan. Onderaan deze tekst kunt u een overzicht van het aanbod vinden.

Tentoonstelling ‘Moving Through Thin Places’
Femke Gerestein is beeldend kunstenaar en maakt in haar atelier in Middelburg vooral heel gedetailleerde potloodtekeningen op groot formaat papier. Femke is altijd zelf aanwezig in het werk. In januari 2023 werd Femke door gastcurator Martha Jager geselecteerd als winnaar van de Vleeshal Kunstprijs. Sindsdien heeft Gerestein nieuw werk gemaakt dat in de Vleeshal te zien zal zijn. Martha schrijft over het werk van Femke: “Wat mij greep bij het eerste bezoek aan de studio van Femke was het zorgvuldig en voortdurende onderzoek naar de plek van haar eigen lichaam op de wereld. In dit onderzoek verkent zij de rol van haar lichaam als voertuig maar ook als materiaal. Bijzonder is dat er aan elk werk een performance vooraf gaat, maar dat dit anders dan een publiek moment, een intiem moment is gedeeld door de kunstenaar met het landschap.”

Workshop
In de Vleeshal bekijken de leerlingen samen met Femke haar tentoonstelling. Het werk en de vragen die Femke daarbij stelt nodigen de leerlingen uit om samen in gesprek te gaan. De ingang is zijn de tekeningen: potlood en papier. Vanuit dat wat je ziet en wat je ervaart, gaan we verder. Femke past de vragen die ze stelt aan op de leerlingen. De tentoonstelling biedt ingang om dieper in te gaan op filosofische vragen rondom je lichaam en de wereld om je heen (en in jezelf). Natuurlijk is er ook ruimte om het te hebben over hoe de tekeningen zijn gemaakt. Hoe lang kun je over een werk doen? Kun je helemaal verdwijnen in een tekening? Naast het bekijken van de tentoonstelling, gaan de leerlingen ook zelf aan de slag op papier. Ze vertrekken, net als Femke, vanuit zichzelf. Ook in de workshop is het belangrijk dat iedereen mee kan doen. De opdrachten brengen je op gang en geven direct resultaat. Vanuit daar ga je zelf aan de slag. In een tekening kan en mag alles. Dat wat je maakt brengt je weer op nieuwe vragen. Het vertrekpunt van de workshop is Femkes passie voor verwondering, voor kijken, voor maken, voor jezelf blijven verrassen. Voor jezelf te kunnen verliezen in een tekening en vervolgens weer de controle te nemen.

Doelgroep: groep 5 t/m 8 PO en klas 1 t/m 3 VO
Duur: 90 minuten
Locatie: Vleeshal, Markt 1
Kosten: Gratis!

Aanvullend aanbod: verdiepende les(sen) in de klas
Rondom deze tentoonstelling heeft Femke een verdiepend educatief programma ontwikkeld waarin ze naast een bezoek aan de Vleeshal met de leerlingen doorwerkt in de klas. Het aanbod bestaat uit:
– bezoek aan de Vleeshal + verdiepende workshop in de klas à 90 min
– bezoek aan de Vleeshal + verdiepende lessenreeks in de klas van 5 workshops à 90 min

Het tekenatelier bestaat uit vijf lessen van anderhalf uur in de klas. Die tijd geeft een geweldige kans om experiment aan te kunnen gaan, om te kunnen verdiepen, om je te verliezen in een heel grote tekening, of juist in een heel klein werk, om snelle opdrachten uit te voeren, om nieuwe materialen te leren kennen, om gesprekken te kunnen voeren en om elkaar te leren kennen. Naast de vijf workshops in de klas, bezoeken de leerlingen samen met Femke haar solotentoonstelling in de Vleeshal in Middelburg die op 27 januari 2024 opent. Deze tentoonstelling biedt een super mooie kans om het werk in het echt te zien en met Femke daarover in gesprek te gaan.

Mocht u interesse hebben in dit aanbod of vragen over de lessen, neem dan contact op met KEW.

Periode: 26 febr tot en met 19 april op de maandagen en dinsdagen, en in overleg op andere weekdagen gedurende deze periode. Neem contact met ons op en we kijken graag naar een passende oplossing voor jou en je klas!

Specificaties
Klas/groep
  • Voortgezet onderwijs (onderbouw) (1, 2, 3, 4, 5, 6)
Duur
90 minuten
Discipline(s)
  • Beeldende vorming
Docent(en)
  • Vleeshal
Competentie(s)
  • Creërend vermogen
  • Onderzoekend vermogen
  • Reflectief vermogen
Plaats
Vleeshal
Min. groepsgrootte
5
Max. groepsgrootte
30
Prijs
Tentoonstelling + workshop: Gratis Aanvullend aanbod: Prijs op aanvraag