Aschwin van den Abeele nieuwe directeur-bestuurder van KEW

KEW krijgt een nieuwe bestuurder: Aschwin van den Abeele. Hij treedt in dienst per 1 februari 2024.

Aschwin van den Abeele uit Middelburg is momenteel directeur-bestuurder van Erfgoed Zeeland. Daarvoor was hij directeur-bestuurder van Welzijn Middelburg en Poppodium De Spot in Middelburg. En daarnaast was hij afgelopen jaren ook actief op literair gebied, onder meer als Stadsdichter van Middelburg. Vanuit deze verschillende rollen is hij goed bekend met de cultuursector, het onderwijs en het sociaal domein op Walcheren. Maarten Janssens, voorzitter van de raad van toezicht van KEW (stichting Kunsteducatie Walcheren), is erg blij met de benoeming: “In Aschwin herkennen wij een kundige, ervaren en benaderbare bestuurder aan wie wij met vertrouwen de organisatie in handen geven”.

KEW werkt momenteel vanuit het beleidsplan 2022-2024, ‘Verbeelding brengt je overal*’. Aschwin van den Abeele ziet er naar uit om in 2024 een beleidsplan voor de periode 2025-2028 op te stellen: “Kunst en cultuur nemen een belangrijke plek in onze samenleving in. Ze doen een beroep op ieders verbeeldingskracht. Ze helpen je om jezelf te leren kennen en uit te drukken. Ze inspireren en verrijken, maken nieuwsgierig en vaardig, brengen plezier en zorgen voor verbinding en diversiteit. Ook bevorderen ze de gezondheid en dragen bij aan de maatschappelijke ontwikkeling op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid. Daar zullen we ook in die nieuwe beleidsperiode samen met verschillende samenwerkingspartners in de regio vorm aan geven.”

Van den Abeele volgt Leo Adriaanse op, die sinds 2020 directeur-bestuurder van zowel KEW als de provinciale organisatie Cultuurkwadraat was. Leo Adriaanse zal voorjaar 2024 ook het bestuur van Cultuurkwadraat aan een opvolger overdragen. Hij gaat de komende jaren nog als zelfstandig adviseur culturele organisaties in Zeeland en daarbuiten begeleiden.