CultuurCompagnon: Nieuwkomers en Zeeuwse creatieven gaan samen cultuur ontdekken en maken in Zeeland

Voor nieuwkomers is het vaak niet zo eenvoudig om hun weg te vinden in hun nieuwe omgeving. Je spreekt de taal niet, je weet de weg niet en als je creatief bent weet je vaak ook niet waar je moet zijn en wie je verder kan helpen. Het project CultuurCompagnon van Cultuurkwadraat probeert creatieve nieuwkomers te helpen door ze te koppelen aan lokale cultuurprofessionals. Samen kunnen ze dan op ontdekkingsreis door de Zeeuwse kunst- en cultuursector.

Waarom een maatje hebben in de cultuursector belangrijk is

Omdat creatieve nieuwkomers zoveel obstakels tegenkomen als ze zich artistiek willen ontwikkelen, probeert Cultuurkwadraat met het project CultuurCompagnon de drempels weg te nemen. De cultuurcompagnons, lokale Zeeuwse cultuur professionals, weten de weg en kunnen als maatje van de nieuwkomers helpen om hun netwerk uit te breiden en een plek te vinden in de cultuursector. Bovendien kan deze samenwerking ook leiden tot creatieve uitwisseling en zelfs een stimulans zijn voor bijvoorbeeld nieuwe kunstwerken en voorstellingen.

Hoe CultuurCompagnon is ontstaan  

Het idee voor CultuurCompagnon is ontstaan in Het Pennywafelhuis, waar verschillende culturen en mensen samenkomen. De stadsdichter Aschwin van den Abeele raakte in gesprek met de vrijwilliger Hazem Alhaj Ahmad, die als vluchteling in Middelburg was terechtgekomen en zelf ook dichter was. Het gesprek heeft uiteindelijk geleid tot het gedicht ‘Ik ben van Al – Jahra, ik ben van Zeeland’ wat door beide dichters werd geschreven. Het project CultuurCompagnon is het vervolg op deze bijzondere samenwerking.

Een jaar vol culturele ontdekkingen en uitwisselingen 

CultuurCompagnon is een samenwerkingsproject van Cultuurkwadraat met Vluchtelingenwerk, KEW, KCE Oosterschelderegio en Toonbeeld, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Er worden tien koppels gevormd met een nieuwkomer en een cultuurprofessional die samen in september van start zullen gaan met het project. In de zomer van 2024 kunnen we de resultaten van deze samenwerkingen bewonderen op een van de prachtige Zeeuwse culturele evenementen.

Wil je deelnemen?

Zou je ook willen deelnemen aan CultuurCompagnon als cultuurprofessional of op een andere manier willen bijdragen aan dit project, neem dan contact op met Cultuurkwadraat.

Contactpersoon: 

Carmen Hutting / adviseur en ontwikkelaar c.hutting@cultuurkwadraat.nl 

06-10807689 (dinsdag, woensdag en donderdag)