Educatieproject Etty Hillesum: ‘Worden wie je bent’

Kunsteducatie Walcheren ontwikkelde in samenwerking met het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, filosoof/dichter Anna de Bruyckere, beeldend kunstenaars Bo de Jong en Liesbeth Labeur, en de Primas-scholengroep een bijzonder multidisciplinair educatieproject rondom het gedachtegoed van Etty Hillesum.

De Joodse Etty Hillesum schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog in dagboeken over haar persoonlijke, spirituele en filosofische ontwikkeling. Deze indrukwekkende weergave van persoonlijke groei en universele wijsheid tegen de achtergrond van haat en oorlog maakt dat haar werk inmiddels internationaal bekend is. In 2017 – het jaar dat Middelburg 800 jaar stadsrechten vierde – werd zij niet voor niets gekroond tot ‘Grootste Middelburger Aller Tijden’. Het educatieproject beoogt de leerlingen te laten ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen worden wie je bent en dat dit in een wereld waar haat regeert vrijwel onmogelijk is.

De leerlingen krijgen in de klas een korte film van filmmaakster Wietske de Klerk te zien, die op filosofische wijze het leven en gedachtegoed van Etty Hillesum introduceert. Met behulp van een handleiding kan de leerkracht met de leerlingen een open gesprek aangaan over begrippen als verscheidenheid, tolerantie en inclusie. Vervolgens gaan de leerlingen in Schouwburg Middelburg aan de slag met workshops van beeldend kunstenaars Bo de Jong en Liesbeth Labeur. Samen maken de leerlingen een ‘Gesamtkunstwerk’, waarbij ze gebruik maken van eigen interpretaties van quotes en portretten van Etty Hillesum. Tijdens de ‘Metamorfose’ veranderen de leerlingen van uiterlijk door zich te kleden als iemand anders. Wat doet dit met je? Hoe kijk je naar jezelf? En hoe kijk je naar iemand die er anders uitziet dan jij? Tot slot treden de leerlingen in de creatieve voetsporen van Etty Hillesum door op school onder begeleiding van Anna de Bruyckere een brief te schrijven aan zichzelf. In beeld, vorm en woord maken we samen met de leerlingen de wereld mooier en gastvrijer voor iedereen, wie je ook bent. Een wereld waarin iedereen kan worden wie hij of zij is.

Pilotscholen
De Primas-scholen ’t Klinket uit Koudekerke, De Magdalon uit Veere en De Lichtstraal uit Westkapelle namen eind oktober 2020 als eerste aan het project deel. Daarna draait het project op andere basisscholen op Walcheren en in de Oosterschelderegio. Tijdens de uitvoering voor de leerlingen van ’t Klinket uit Koudekerke maakten we een videoverslag:

Deelnemen?
Het project kan afgenomen worden via Kunsteducatie Walcheren en KCE Oosterschelderegio. Neem voor meer informatie en boekingen contact op met educatie@kewalcheren.nl. 

Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Cultuurfonds Zeeland, VSBfonds, Fonds 21, Stichting Moerman Promotie Vlissingen en Gemeente Middelburg. De uitvoering in het schooljaar 2021-2022 is ook mede mogelijk gemaakt dankzij een donatie via het Anti Discriminatie Bureau Zeeland.