Etty Hillesum: Worden wie je bent

Een bijzonder multidisciplinair educatieproject rondom het gedachtegoed van Etty Hillesum, in samenwerking met het Etty Hillesum Huis, filosoof/dichter Anna de Bruyckere, en beeldend kunstenaars Bo de Jong en Liesbeth Labeur.

Universele wijsheid

De Joodse Etty Hillesum schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog in dagboeken over haar persoonlijke, spirituele en filosofische ontwikkeling. Deze indrukwekkende weergave van persoonlijke groei en universele wijsheid tegen de achtergrond van haat en oorlog maakt dat haar werk inmiddels internationaal bekend is. In 2017 – het jaar dat Middelburg 800 jaar stadsrechten vierde – werd zij niet voor niets gekroond tot ‘Grootste Middelburger Aller Tijden’. Het Etty Hillesum Huis, waar de Etty Hillesum op  15 januari 1914  is geboren, wil leerlingen laten ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen worden wie je bent en dat dit in een wereld waar haat regeert vrijwel onmogelijk is.

Film en nagesprek

Tijdens het educatieproject krijgen de leerlingen in het Etty Hillesumhuis aan het Molenwaterpark in Middelburg een korte film van filmmaakster Wietske de Klerk te zien, die op filosofische wijze het leven en gedachtegoed van Etty Hillesum introduceert. Met behulp van een Etty Hillesum-deskundige gaan de leerlingen een open gesprek aangaan over begrippen als verscheidenheid, tolerantie en inclusie.

Workshops

Dan gaan de leerlingen aan de overkant van het Molenwaterpark aan de slag met workshops van beeldend kunstenaars Bo de Jong en Liesbeth Labeur. Samen maken de leerlingen een ‘Gesamtkunstwerk’, waarbij ze gebruik maken van eigen interpretaties van citaten en portretten van Etty Hillesum. Tijdens de Metamorfose veranderen de leerlingen van uiterlijk door zich te kleden als iemand anders. Wat doet dit met je? Hoe kijk je naar jezelf? En hoe kijk je naar iemand die er anders uitziet dan jij?

Brief naar jezelf

Tot slot treden de leerlingen in de creatieve voetsporen van Etty Hillesum door op school onder begeleiding van Anna de Bruyckere een brief te schrijven aan zichzelf. In beeld, vorm en woord maken we samen met de leerlingen de wereld mooier en gastvrijer voor iedereen, wie je ook bent. Een wereld waarin iedereen kan worden wie hij of zij is.

Goed om te weten

Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Cultuurfonds Zeeland, VSBfonds, Fonds 21, Stichting Moerman Promotie Vlissingen en Gemeente Middelburg. De uitvoering in het schooljaar 2021-2022 is ook mede mogelijk gemaakt dankzij een donatie via het Anti Discriminatie Bureau Zeeland.

Meer weten? Neem contact op met:
KEW, cultuureducatie, onderwijs, kunsteducatie, kunst, cultuur, walcheren, cultuurparticipatie, cultuurverbinding, binnenschools, buitenschools, kinderopvang, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, hbo, mbo
Laura Beijsens
medewerker dienstverlening
Cultuureducatie Walcheren KEW
Een project ontwikkelen?

Neem contact met ons op!