Reizen in de Tijd door Zeeland

De doorlopende leerlijn Reizen in de Tijd door Zeeland verbindt basisscholen met erfgoedlocaties aan de hand van één van elf thema’s die passen bij elk type basisonderwijs.

Goed gevulde snoepkast

Zeeland heeft een rijke geschiedenis en een ruim aanbod aan erfgoed. De provincie heeft de grootste museumdichtheid van Nederland en telt meer dan 3.500 rijksmonumenten. Ook in het landschap zijn veel sporen uit het verleden terug te vinden. Een goed gevulde snoepkast waar het onderwijs gemakkelijk uit kan putten zou je denken. Maar in de afgelopen jaren is gebleken dat het aanbod van erfgoed en de vraag vanuit het onderwijs niet altijd op elkaar zijn afgestemd. Daarom hebben partners de handen ineengeslagen om de eerste doorlopende leerlijn op het gebied van erfgoededucatie in Zeeland te ontwikkelen.

Reizen in de Tijd door Zeeland verbindt

De doorlopende leerlijn maakt het voor scholen eenvoudiger om eigen lesstof te verbinden aan een locatiebezoek. Dankzij Reizen in de Tijd door Zeeland maken leerlingen door de schooljaren heen een reis door de tijd in hun eigen omgeving, dicht bij huis of iets verder weg in Zeeland. Hoe verder op weg in de leerlijn, hoe breder het perspectief en hoe groter de wereld. Reizen in de Tijd door Zeeland is zoveel mogelijk lesstof-vervangend. Voor erfgoedinstellingen wordt het gemakkelijker om hun aanbod af te stemmen op de behoefte van het onderwijs. Het format werd samen met het onderwijs ontwikkeld door Erfgoed Gelderland en is daar inmiddels een beproefde en succesvolle methode voor erfgoededucatie.

Duurzame samenwerking

Het project is in Zeeland gestart in januari 2021 en loopt drie jaar. In die periode worden in totaal 25 bezoeklessen voor Zeeuwse musea ontwikkeld, krijgen leerkrachten en museumkrachten trainingen, wordt er een kennisnetwerk opgebouwd en ontstaat er een duurzame samenwerking tussen scholen, erfgoedinstellingen en cultuureducatiebureaus. Ruim vijfhonderd leerlingen van de pilotscholen zullen bijdragen aan de ontwikkeling van de leerlijn. Na drie jaar is er een Zeeuwse doorlopende leerlijn erfgoededucatie ontwikkeld, die geïntegreerd wordt in de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en waar iedere aanbieder van erfgoededucatie op aan kan sluiten.

Informatie en inspiratie

Kijk op Reizen in de Tijd voor meer informatie over hoe het project is opgezet in Gelderland. Wil je meer weten over de duurzame samenwerking in Zeeland en de doorlopende leerling erfgoededucatie? Neem dan een kijkje op Reizen in de Tijd door Zeeland. Heb je vragen over het project?

KEW en Cultuurkwadraat

KEW is de uitvoeringspartner op Walcheren van het Zeeland-brede Cultuurkwadraat. Eén van de werkgebieden van Cultuurkwadraat is Cultuureducatie. In dat kader begeleidt Cultuurkwadraat het project voor duurzame erfgoededucatie Reizen in de Tijd door Zeeland.

Meer weten? Neem contact op met:
Melissa Vos
Melissa Vos
adviseur cultuureducatie
Cultuureducatie Walcheren KEW
Een project ontwikkelen?

Neem contact met ons op!