Terugblik op metamorfoseshow van Etty Hillesumproject ‘Worden wie je bent’

Gedaantewisselingsshow, we worden wie we graag (weleens) willen zijn. Dat is heel wat kinderen gelukt. Uit de grote collectie kleding die de leerlingen tot hun beschikking hebben, zijn de kinderen meestal enige tijd bezig een outfit te kiezen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten kledingstukken. Zo zijn er kostuums uit verschillende landen: Indonesische sarongs, Chinese kimono’s, Afrikaanse tunieken, Zuid-Amerikaanse poncho’s, etc. Maar ook uniformen en moderne kleding uit de subculturen. Workshopdocent Bo de Jong blikt terug op de workshops van afgelopen schooljaar.

Eén meisje hoefde niet lang na te denken over wat te kiezen. Ze liep regelrecht op een uniform af en trok het aan. Ze keek me trots aan. Op de catwalk vertelde ze dat het haar droom is in precies zo een blauw uniform te lopen. Ze wil namelijk al vanaf dat ze 7 jaar is vliegtuigpiloot worden. Mensen om haar heen vinden het raar. Een meisje als vliegtuigpiloot. Vrouwen worden geen vliegtuigpiloot! Maar dit meisje is er van overtuigd piloot te worden. ‘Ik word wie ik ben’! Een Syrisch meisje wilde graag de prachtige, feestelijke jurk met kap uit Jemen proberen. Ze had nog nooit eerder traditionele Arabische kleding gedragen. Ook niet in haar moederland Syrië. Eenmaal het prachtige gewaad aangetrokken raakte ze in een toestand van euforie! ‘Wauw, wat prachtig’! ‘Ik wist niet dat ik zo mooi was’! Dit wil ik iedereen laten zien! Een jongen kleedde zich met felle kleuren, een meisjesrok, een lange pruik en een diadeem. Het zag er geweldig uit. Dat vond hij zelf ook. ‘Ik voel me hier helemaal in mijn habitat’ riep hij uit. ‘Dit is echt iets voor mij’. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van kinderen die zich enorm blij, gelukkig en trots voelden om zich eens te kleden zoals ze zouden willen worden.

Andere kinderen probeerden met de kleding in de huid van een ander te kruipen. Een jongen uit Ethiopië kleedde zich in wat hij noemde een ‘Indianen’ kostuum. Hij wist niet waar deze kleding vandaan kwam. Wat is een Indiaan? Is het wel een goede benaming voor de oorspronkelijke bevolking uit Amerika? Een mooie discussie kwam opgang. Het was een heel mooie ervaring. We leerden veel over andere culturen, over de ander en over onszelf. Wellicht heeft het de kinderen dichter bij elkaar gebracht en hebben we respect voor de ander die er anders uitziet kunnen ontwikkelen.

Ook geïnteresseerd in het Etty Hillesum project ‘Worden wie je bent’? Meer informatie vind je hier.

Met toestemming van basisschool De Omnibus vind je hieronder een aantal resultaten van de metamorfoses.