Nieuwe doorlopende leerlijn erfgoed educatie van start – Reizen in de tijd door Zeeland

Erfgoed Zeeland, Cultuurkwadraat, de drie regionale cultuureducatiebureaus – Kunsteducatie Walcheren, KCE Oosterschelderegio en Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen – gaan samen met de vijf Zeeuwse themamusea – Bevrijdingsmuseum Zeeland, Industrieel Museum Zeeland, Watersnoodmuseum, Zeeuws maritiem muZEEum, Zeeuws Museum – een doorlopende leerlijn ontwikkelen op het gebied van erfgoededucatie: Reizen in de Tijd door Zeeland.

Dit doen zij samen met de Archipel Scholen Het Talent in Middelburg en De Ravenstein in Vlissingen en met de Radar Scholen Jan Wouter van den Doelschool in Zierikzee en Onder de Wieken in Burgh Haamstede. In de loop van dit jaar zal een school in Zeeuws-Vlaanderen aansluiten. Het project is 26 januari 2021 gestart en heeft een looptijd van drie jaar.

 

Goed gevulde snoepkast
Zeeland heeft een rijke geschiedenis en een ruim aanbod aan erfgoed. De provincie heeft de grootste museumdichtheid van Nederland en telt meer dan 3.500 rijksmonumenten. Ook in het landschap zijn veel sporten uit het verleden terug te vinden. Een goed gevulde snoepkast waar het onderwijs gemakkelijk uit kan putten zou je denken. Maar, dat i niet helemaal waar. In de afgelopen jaren is gebleken dat het aanbod van erfgoed en de vraag vanuit het onderwijs niet altijd op elkaar zijn afgestemd. Daarom hebben de eerder genoemde partners de handen ineengeslagen om de eerste doorlopende leerlijn op het gebied van erfgoededucatie in Zeeland te ontwikkelen.

 

Reizen in de Tijd verbindt
De nieuwe doorlopende leerlijn verbindt basisschool en erfgoedlocatie door middel van elf thema’s die passen bij elk type basisonderwijs. Voor scholen wordt het hierdoor eenvoudiger om eigen lesstof te verbinden aan een locatiebezoek. Dankzij Reizen in de Tijd maken leerlingen door de schooljaren heen een reis door de tijd in hun eigen omgeving, dichtbij huis of iets verder weg in Zeeland. Hoe verder op weg in de leerlijn, hoe breder het perspectief en hoe groter de wereld. Reizen in de Tijd door Zeeland is zoveel mogelijk lesstof vervangend. Voor erfgoedinstellingen wordt het gemakkelijker om hun aanbod af te stemmen op de behoefte van het onderwijs. Het format werd samen met het onderwijs ontwikkeld door Erfgoed Gelderland en is daar inmiddels een beproefde en succesvolle methode voor erfgoededucatie. Dit format wordt vertaald door de projectpartners naar de Zeeuwse situatie.

 

Duurzame samenwerking
Het project is gestart in januari 2021 en heeft een looptijd van drie jaar. In die periode worden in totaal 25 bezoeklessen voor Zeeuwse musea ontwikkeld, krijgen leerkrachten en museumkrachten trainingen, wordt er een kennisnetwerk opgebouwd en ontstaat er een duurzame samenwerking tussen scholen, erfgoedinstellingen en cultuureducatiebureaus. Ruim 500 leerlingen van de pilotscholen zullen bijdragen aan de ontwikkeling van de leerlijn. Na drie jaar, is er een Zeeuwse doorlopende leerlijn erfgoededucatie ontwikkeld, die geïntegreerd wordt inde regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en waar iedere aanbieder van erfgoededucatie op aan kan sluiten. Het project Reizen in de Tijd is mogelijk dankzij bijdragen van de Provincie zeeland, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernard Cultuurfonds Zeeland en de gemeenten Middelburg en Vlissingen. Meer weten? Kijk dan op https://www.reizenindetijd.nl/.