Nieuw educatieproject rondom ‘Grootste Middelburger aller tijden’ Etty Hillesum

Het tijdloze gedachtegoed van Etty Hillesum vormt de inspiratie voor het nieuwe multidisciplinaire educatieproject ‘Etty Hillesum: Worden wie je bent’. Het project werd ontwikkeld door Kunsteducatie Walcheren (KEW), het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC), filosoof/dichter Anna de Bruyckere, en beeldend kunstenaars Bo de Jong en Liesbeth Labeur in samenwerking met Primas-scholengroep. Drie Walcherse basisscholen krijgen dit voorjaar de primeur: zij mogen deelnemen aan de pilot, voordat het vanaf september van start gaat op heel Walcheren en in de Oosterschelde regio.

Etty HIllesum kunsteducatie walcheren

Vlnr: Agnes de Jong (Primas-scholengroep), Lauda Maartens (Etty Hillesum Onderzoekscentrum), Anna de Bruyckere, Han Eygenraam, Liesbeth Labeur, Lonneke de Klerk, Bo de Jong

Etty Hillesum: Worden wie je bent
In het project ‘Etty Hillesum: Worden wie je bent’ staan de gedachten van Etty Hillesum centraal. De Joodse Etty Hillesum schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog in dagboeken over haar persoonlijke, spirituele en filosofische ontwikkeling. Deze indrukwekkende weergave van persoonlijke groei en universele wijsheid tegen de achtergrond van haat en oorlog maakt dat haar werk inmiddels internationaal bekend is. In 2017- het jaar dat Middelburg 800 jaar stadsrechten vierde- werd zij niet voor niets gekroond tot ‘Grootste Middelburger Aller Tijden’.

Het educatieproject beoogt de leerlingen te laten ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen worden wie je bent en dat dit in een wereld waar haat regeert vrijwel onmogelijk is.

De leerlingen krijgen in de klas een korte film van filmmaakster Wietske de Klerk te zien, die op filosofische wijze het leven en gedachtegoed van Etty Hillesum introduceert. Met behulp van een handleiding gecreëerd door Anna de Bruyckere (filosoof, schrijver/dichter) en Lauda Maartens (Etty Hillesum Onderzoekscentrum) kan de docent met de leerlingen een open gesprek aangaan over begrippen als verscheidenheid, tolerantie en inclusie.

Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met workshops van beeldend kunstenaars Bo de Jong en Liesbeth Labeur. Samen maken de leerlingen een ‘Gesamtkunstwerk’, waarbij ze gebruik maken van eigen interpretaties van quotes en portretten van Etty Hillesum. Tijdens de ‘Metamorfose’ veranderen de leerlingen van uiterlijk door zich te kleden als iemand anders. Wat doet dit met je? Hoe kijk je naar jezelf? En hoe kijk je naar iemand die er anders uitziet als jijzelf?

Tot slot treden de leerlingen in de creatieve voetsporen van Etty Hillesum door onder begeleiding van Anna de Bruyckere een brief te schrijven aan zichzelf.

In beeld, vorm en woord maken we samen met de leerlingen de wereld mooier en gastvrijer voor iedereen, wie je ook bent. Een wereld waarin iedereen kan worden wie hij of zij is.

Beeld door Liesbeth Labeur

Bezoek de pilot

De Primas-scholen ’t Klinket uit Koudekerke, De Magdalon uit Veere en De Lichtstraal uit Westkapelle mogen dit voorjaar als eerste aan het project deelnemen. Vanaf september zal het project draaien op andere basisscholen op Walcheren en in de Oosterschelderegio. Het project kan afgenomen worden via Kunsteducatie Walcheren en KCE Oosterschelderegio.

Op woensdag 25 maart vindt de eerste pilot van het project plaats in het auditorium en de foyer van ZB Planbureau. Ben je benieuwd naar het project? Je bent van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen. Het programma start om 09:30 in het auditorium en duurt tot 13:15.

Bijdragen

Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van VSB Cultuurfonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Moerman Promotie en Gemeente Middelburg.