Nieuw educatieprogramma Vleeshal bij MIDNIGHT van Sandra Mujinga

Vleeshal presenteert weer een nieuw educatieprogramma bij hun huidige tentoonstelling. Vanaf heden t/m 11 december kunnen leerlingen uit 6, 7 en 8 en het voortgezet onderwijs gratis de tentoonstelling ‘Midnight’ van kunstenaar Sandra Mujinga bezoeken. Naast een bezoek aan de tentoonstelling gaan de leerlingen aan de slag met de creatieve verwerking in een workshop.

In de  tentoonstelling ‘Midnight’ van kunstenaar Sandra Mujinga staan duisternis en onzichtbaarheid centraal. De kunstenaar onderzoekt hoe beide begrippen ingezet kunnen worden om tot nieuwe overlevingsstrategieën te komen. Hierbij is zij geïnteresseerd in de manieren waarop dieren zich aanpassen aan een vijandige omgeving door te evolueren, bijvoorbeeld wanneer olifanten stoppen met het laten groeien van hun felbegeerde slagtanden of veranderen van dag- in nachtdieren om stropers te vermijden. Bij de Vleeshal toont Mujinga een groep indrukwekkende sculpturen en een holografische installatie.

Zowel sciencefiction als recente politieke ontwikkelingen komen in de tentoonstelling van Mujinga terug. In een tijd waarin alles vanuit het privédomein via sociale media zichtbaar wordt gemaakt, gaat Mujinga juist op zoek naar de beschermende kracht van duisternis en onzichtbaarheid. Hierbij blijkt het noodzakelijk om de tijd te vertragen en heel aandachtig te kijken. Alleen door de inzet van geduld en oplettendheid kan namelijk door deze duisternis gemanoeuvreerd worden, om zo de verschillende betekenissen van de sculpturen te ontwaren en de magie van het hologram te ontdekken. Wanneer zou jij onzichtbaar willen zijn? En wanneer ben je eigenlijk het meest kwetsbaar, in het duister of op klaarlichte dag?

Bezoek tentoonstelling en workshop

De leerlingen bekijken samen met museumdocent Nicole Bianchet de tentoonstelling. Vervolgens gaan ze aan de slag met de creatieve verwerking in de workshop: het ontwerpen van een eigen, gepersonaliseerde onzichtbaarheidsmantel. Het is ook mogelijk de workshop te richten op het bedenken van een buitenlandse beschaving of nieuwe levensvorm en alles wat daarbij komt kijken, zoals kleding en behuizing. De workshop wordt afgesloten met een presentatie en bespreking van het gemaakte werk.

Door een bezoek aan de tentoonstelling en de aansluitende workshop leren de leerlingen:

  • Op een speelse en verantwoorde manier te praten over zaken als kwetsbaarheid, onbewuste discriminatie en de positieve en negatieve effecten van sociale media
  • Dat creativiteit ingezet kan worden om kritisch te denken en een positieve transformatie teweeg te brengen
  • Het belang van aandachtig en nauwkeurig kijken
  • Breed te denken, vanuit concept en visie
  • Op laagdrempelige wijze wat hedendaagse kunst is

De voorstelling is te boeken voor leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs.

Foto: Gunnar Meier