De Bibliotheek helpt!

Kunst- en cultuuronderwijs leent zich goed voor vakintegratie. Zo bieden de cultuurmenu’s een prima uitgangspunt voor taal en literatuurlessen. Karien Krijt (leesconsulent/domeinspecialist ZB| Bibliotheek Vlissingen) doet een voorzet en laat u graag zien wat de mogelijkheden zijn. “De Bibliotheek biedt mooie diensten en producten die deze culturele activiteiten kunnen ondersteunen, zoals vertelplaten, film&boek en nog veel meer”. 

Via de onderwijsproductencatalogus van de Bibliotheken zijn veel producten en collecties aan te vragen. Alleen al voor het basisonderwijs zitten er 133 verschillende producten in. Voor ideeën en tips heeft Karien Krijt bij iedere culturele activiteit uit de cultuurmenu’s een suggestie gedaan voor een koppeling met het educatieaanbod van de Bibliotheek, maar er is nog veel meer mogelijk. Informeer bij uw plaatselijke Bibliotheek of kijk eens in de onderwijsproductencatalogus.

Cultuurmenu 1

Dramaworkshop in de klas | Elleke Cremers
Leen de collectie prentenboekcentraal Wij gaan op Berenjacht. Ga op avontuur door de natuur, sneeuwstormen, kolkende rivieren en donkere wouden.

Be Bach | Ton Meijer
Leen eens een vertelkastje en de vertelplaten van Hoe Anansi het tumbafestival won. Om het tumbafestival te winnen moet je zo goed kunnen zingen en dansen dat niemand stil kan blijven zitten. Spin Anansi betrekt de muggen in zijn list om het festival te winnen. U kunt natuurlijk ook een themacollectie muziek aanvragen.

Buurman in de Natuur | plan-d
Vraag de collectie Film/Boek Meester Kikker aan. Deze vrolijke en spannende film toont liefde voor de natuur en prikkelt de fantasie.  De collectie bestaat uit 25 exemplaren van Meester Kikker, geschreven door Paul van Loon en de dvd.

Help, hedendaagse kunst! | Vleeshal
Vraag naar het programma Blikflits dat vanaf schooljaar 2018/2019 aan te vragen is. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet….! Of zie ik iets wat niet echt is? Beeldtaal is ook een taal en dé taal van de jongere generatie. BlikFlits neemt leerlingen mee in de beleving van foto- en beeldmateriaal en leert ze kritisch en bewust kijken.

Cultuurmenu 2

VaarWel | Malou van Sluis
Leen het vertelkastje met de vertelplaten van Kleine Walvis en vraag eventueel ook de andere titels van Benji Davies aan zoals Het eiland van opa en Kleine walvis in de winter.

De Vliegende Koe | De Stilte
Bij deze voorstelling zijn leessuggesties met dezelfde thematiek: Krrrr…Okodil van Catherine Rayner, Vriendjes van Mies van Hout, Amigos van Annemarie van den Brink en Harmen van Straaten. Leen deze boeken bij de schoolbibliotheek.

Kunstbeschouwing in de klas | Ollo Feenstra
Leen de thema leescollectie ‘Poëzie middenbouw’ Een collectie aantrekkelijke bundels met gedichten voor kinderen over kleine dingen of grote dingen, over familie, de buurman of een wilde tijger.

De burgerlijke stand | Zeeuws Archief
Doe mee met de Jeugdkrakerscompetitie. Een leuke online wedstrijd voor kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. In teamverband werken zij na de meivakantie tot de zomervakantie 7 weken lang aan 7 vragen per week. Door mee te doen aan de wedstrijd leren kinderen zelfstandig te zoeken op het web en leren ze internet te gebruiken als informatiebron voor het maken van werkstukken.

Vergeet ook de leesconsulent/ medewerker educatie niet
Heeft u een leesconsulent op school? Informeer dan ook eens of hij/zij kan aansluiten bij de culturele activiteit tijdens een activiteit in de klas. Als u een specifieke vraag heeft, bepaalde wensen, of u kunt iets niet vinden in de productencatalogus, neem dan contact op met uw plaatselijke Bibliotheek en vraag naar een medewerker educatie. Zij helpen u graag.

Let op: iedere gemeente heeft zijn eigen productencatalogus. Er kunnen dus verschillen zijn qua aanbod en prijs.