Bekijk de Cultuurmenu’s voor primair onderwijs – schooljaar 2022-2023

KEW biedt in schooljaar 2022-2023 weer twee cultuurmenu’s voor basisscholen, zodat jij kunt kiezen welk programma het beste bij jouw school past. Met de cultuurmenu’s maken jouw leerlingen gedurende hun schooltijd kennis met een diversiteit aan culturele disciplines.

Hoe werkt het ook alweer?

Een cultuurmenu is een samengesteld programma met voor elke klas een activiteit. Je neemt het programma af voor alle klassen van jouw school. De kosten zijn € 10,00 per leerling en gebaseerd op al die onderdelen samen. Op deze manier bieden we een kant-en-klaar kwalitatief programma en maken we bovendien het bezoek aan kostbare voorstellingen mogelijk.

Klik op de links in de titels voor meer informatie over het programmaonderdeel.

Cultuurmenu 1

Groep 1-2  | Vier! door de Dansers | Dansvoorstelling 

Het begint in het donker, onder de grond. Koud, kaal en stil. Kom nou, schiet op, we willen beginnen. We staan op springen. We willen groeien, bloeien, leven, geven, dromen en uiteindelijk uitgeput terug thuiskomen. En dan nog eens. En nog eens. Drie dansers maken een reis door de jaargetijden. Van de onderaardse stilte in de winter naar het wonder van nieuw leven in de lente; van zomerse vrijheid en verdwaasdheid naar herfstige romantiek en nostalgie. Vanuit de muziek, beweging en een decor dat keer op keer verandert, groeit een wonderlijk verhaal over vriendschap en verandering, afscheid nemen en terugkeren. VIER viert de seizoenen, speciaal voor hele jonge mensen.

Bekijk een voorproefje van de voorstelling.

Groep 3-4 | 3D – Colorizing Tool door Digital Creativity | workshop 

Het verschil tussen traditionele technieken en nieuwe media is soms maar klein. Zo ook in deze nieuwe workshop: 3D-colorizing tool. In deze bijzondere workshop maken kinderen spelenderwijs kennis met de techniek van het augmented reality. En dat is een ervaring die ze nog lang zal bij blijven!

Groep 5-6 | Graffiti tekenen door Bart van Kervinck | workshop

Graffiti is een vorm van straatkunst. Met behulp van spuitbussen worden de mooiste dingen gemaakt. Maar we gaan geen spuitbussen gebruiken, maar Posca-stiften! Onder begeleiding van een ervaren graffiti-artiest ga je op papier aan de slag met het uitwerken van je eigen piece, die je daarna uitwerkt op een canvas.

Groep 7-8 | World Press Photo door de Oostkerk | bezoek 

World Press Photo organiseert jaarlijks ’s werelds grootste persfotografiewedstrijd. Na de wedstrijd worden de foto’s bijeengebracht in een reizende expositie, die dit jaar ook te zien zal zijn in de Oostkerk in Middelburg. Leerlingen bezoeken de tentoonstelling bezoeken met een gids, die met ze in gesprek gaat over de indrukwekkende foto’s. Ze ontdekken wat fotojournalistiek is en wat persvrijheid betekent en leren beter kijken naar foto’s in het algemeen.

Cultuurmenu 2

Groep 1-2 | Vormgeving met viltstift door Liesbeth Labeur | workshop 

Meestal maak je met viltstift een tekening. Maar wist je dat je er ook prachtige andere dingen mee kunt ontwerpen?  Neem de viltstiftdruk, waar je een wenskaart en envelop mee maakt. Of textielstiften voor je eigen t-shirt of petje. Of een echte button met vilstiftontwerp. In twee lessen gaat kunstenaar en vormgever Liesbeth Labeur met de leerlingen aan de slag met hun ontwerp en creatie voor een pet en button.

Groep 3-4 | Beeldtaal door Zeeuws Museum | bezoek 

Woorden koppelen aan beelden en beelden koppelen aan woorden. Dit is een leerzame oefening in taalvaardigheid. Kunstwerken zijn inspirerend, schudden wakker en roepen vragen op. Samen kijken naar kunst betekent taal vinden waarin kinderen beleving en fantasie leren delen. Er wordt stilte en aandacht gevraagd bij het kijken en ook voor het luisteren naar elkaar. Zo leren ze nieuwe inzichten met elkaar delen.

Groep 5-6 | Break your way! Door Semua by ChloéRochèle | workshop 

Chloé komt twee danslessen geven waarbij de dansstijl ‘break’ aan bod komt. Ook wel bekend als ‘breakdance’ en een manier van kennismaking met de hiphop cultuur. In deze stijl staat eigen creatie en variatie van bewegingen centraal. De leerlingen zullen basisbewegingen krijgen en begeleid worden om daarbij hun eigen stijl te mengen of te ontdekken. Daardoor wordt er dus ook gewerkt aan de zelfverzekerdheid en acceptatie van de leerling zelf; Break YOUR way!

Groep 7-8 | Het water is over de dijk door Theaterloods B | voorstelling 

In 2023 is het 70 jaar geleden dat De Watersnoodramp plaatsvond. Om de nagedachtenis aan deze ramp levend te houden speelt Theaterloods-B de succesvolle voorstelling over de nacht van 31 januari 1953. We volgen Jan en Sara. Ze worden verliefd op elkaar, maar dan komt het water over de dijk. Krijgt hun liefde een kans? ‘Het water is over de dijk’ gaat ook over nu. Denk bijvoorbeeld aan de ramp die nog niet zo lang geleden in Limburg heeft plaatsgevonden. Wat zou jij doen als je door het water zou worden overvallen? Kies je voor jezelf of is er meer waar het om draait? Wie neem je mee, wat laat je achter? De acteurs schakelen razendsnel van de ene rol naar de andere: een deftige burgemeester, een oude vrouw op zolder, een dronken dijkgraaf. En zo wordt het verhaal van de nacht van de Watersnoodramp doorverteld.

Bekijk een voorproefje van de voorstelling.

In gesprek?
Heb je vragen over de menu’s of wil je advies? We helpen je graag een goede keuze te maken voor jouw school. Bel of mail naar 0118 414928 of educatie@kewalcheren.nl.