Cees van der Burght maakt als kind in Vlissingen de Tweede Oorlog mee. Het drukt een stempel op de rest van zijn leven. Cees maakt tekeningen, snijdt poppetjes en maakt maquettes. Op die manier verwerkt hij de oorlog.
Tijdens een bezoek in het MuZEEum nemen educatiegidsen de leerlingen mee door de tentoonstelling en proberen de leerlingen a.d.h.v. beelden en verhalen duidelijk te maken wat dat is, leven in oorlogstijd.
In de klas gaan leerlingen verder met het thema tijdens een verwerkingsles o.l.v. Agnes den Hartogh. Wie was Cees van der Burght. Hij was een kleuter toen de oorlog in Vlissingen begon en wat hij meemaakte, heeft hij daarna getekend en geschilderd. Wat heb je eigenlijk nodig om een schilderij te maken? Kwasten, verf, maar ook fantasie. En moet een schilderij altijd lijken op ‘echt’?
De kinderen kijken naar schilderijen en tekeningen van Cees van der Burght, zo leren de kinderen benoemen, herkennen en associëren. Ook maken ze kennis met allerlei technieken.
Maar dan begint het echte werk: de leerlingen laten zich inspireren door het werk van Cees. Hij schilderde molens en vliegtuigen, tekende torens, kerken en roeibootjes met wielen.
Iedere leerling kiest een favoriet schilderij en probeert deze opnieuw te maken met gekinpte en gescheurde vormen. Als je goed kijkt, blijkt een toren een vierkant te zijn en een molen een driehoek. We verstoppen de composities en toveren ze tevoorschijn met een speciale druktechniek.