• Bezoek
We gaan als de brandweer

Tijdens een bezoek aan het Industrieel Museum maken leerlingen kennis met de objecten in het museum rondom verschillende beroepen en de bijbehorende kleding. In twee groepen bewandelen de leerlingen een gevarieerd en speels activiteitenparcours door het museum. Bij elke object valt iets anders te beleven of te ontdekken. Door te kijken naar de kleding die bij de beroepen hoort leren ze iets over de functie van kleding behorende bij het betreffende beroep. Zo leren ze meer over de identiteit van het beroep van onder anderen de bakker, de brandweer en de machinist.

Als laatste activiteit mogen de kinderen zelf spuiten om 'een brandend huisje te blussen'. De plastic helm die ze daarbij op hebben mogen ze mee naar huis nemen.

Het is fijn als er op school al met de leerlingen over beroepen wordt gesproken. Op deze website staan een aantal werkvormen over de brandweer die daarbij kunnen helpen: http://www.brandweeropschool.nl/ Ga naar de startpagina voor groep 1/2 2. Met name opdracht 2 en 3 (de filmpjes van het prentenboek en op bezoek bij de brandweer met Flip de beer) zijn leuk om te laten zien. Er zijn ook veel prentenboeken die over beroepen gaan zoals “Boer Boris”, “Later word ik..” en “De garage”.

Over het museum

Het Industrieel Museum Zeeland is gevestigd in de monumentale suikerloods in Sas van Gent. Het museum verrast de bezoeker met vele aspecten van industrie in het algemeen en die van Zeeland in het bijzonder. Het Industrieel Museum Zeeland is geen gewoon museum. Het is kijken EN doen, want hier kijk je met je handen! Een bezoek aan het Industrieel Museum Zeeland is een must voor de echte industrie- en techniekliefhebber. Maar meer nog maken we kinderen en volwassenen die ‘niks met industrie hebben’ enthousiast met onze collectie, activiteiten en interactieve opstellingen. De imposante machines, het innovatieve technische vernuft van toen en nu, maar ook aspecten als veiligheid, energie en logistiek komen op een interactieve manier aan bod. Voor iedereen is dit museum een leerzame belevenis. Want groot of klein, iedereen kijkt toch graag met zijn handen!

Deze bezoekles is mede mogelijk gemaakt door de regeling 'Reizen in de Tijd door Zeeland'.

Specificaties
Klas/groep
  • Groep 1, 2
Duur
75 minuten
Bijzonderheden
1 begeleider per 12 kinderen
Discipline(s)
  • Erfgoed
  • Overig
Docent(en)
  • Stichting Industrieel Museum Zeeland
Competentie(s)
  • Onderzoekend vermogen
Plaats
Industrieel Museum Zeeland
Prijs
€ 5,00 per leerling