• Voorstelling
Voetstuk

Voetstuk

Een voorstelling over de zoektocht naar herkenning
Wie zet jij op een voetstuk?
Wie is jouw voorbeeld?
Wie is jouw held?
Je vader? Je moeder?
Jouw favoriete artiest?
Of die topatleet?

De voorstelling ‘’Voetstuk’’ gaat over een zwarte jongen die opgroeit in een ‘’witte’’ omgeving. In zijn jeugd vindt hij weinig herkenning.

In de (geschiedenis)boeken, sprookjes en films waarmee hij opgroeide komen nauwelijks zwarte helden voor. Hoe komt dit? Zijn er simpelweg geen zwarte helden of zijn er andere redenen dat ze ontbreken?

VOETSTUK is een persoonlijke en muzikale voorstelling. Een voorstelling over hoe je geschiedenis bepaalt wie je vandaag de dag bent. Over identiteit, vooroordelen en kansengelijkheid.

Wat betekent het nou eigenlijk om zwart te zijn?
Betekent dat iets?
Kun je als zwarte jongen dan wel een held zijn?
Of kun je dan beter de slechterik spelen?

Marcos Valster Da Costa Ferreira is woonachtig in Middelburg en studeerde in 2016 af aan de Academie voor Theater in Tilburg. Vanaf 2017 is hij als docent en theatermaker aan de slag gegaan bij de Jeugdtheaterschool, Maas Theater en Dans en Het Nationale Theater. Daarnaast is Marcos als acteur altijd bezig geweest met het creëren en spelen van zijn eigen solovoorstellingen.

In samenwerking met het Amsterdam Fringe festival maakte hij in 2020 de voorstelling ‘’Grijs Gebied’’ over de zoektocht naar hoe je huidskleur je identiteit bepaalt. Deze voorstelling speelt nu op festivals, scholen en theaters o.a. Het Zeeland Nazomerfestival. Als acteur en maker werkt hij op dit moment o.a. voor Toneelgroep Maastricht en Het Laagland. Zo speelde hij in de voorstelling “(Bijna) alles komt goed” onder regie van Inez Derksen. Een voorstelling over een chronisch zieke jongen, die in premiére ging op festival Musica Sacra. Ook tourt hij dit jaar samen met Sebas van der Donk langs verschillende middelbare scholen met de voorstelling KOSMOS. Een voorstelling die ze in de klas, dicht op de huid van de jongeren spelen.

Specificaties
Klas/groep
  • Voortgezet onderwijs (bovenbouw)
  • Voortgezet onderwijs (onderbouw) (1, 2, 3, 4, 5, 6)
Duur
45 minuten
Discipline(s)
  • Theater
Docent(en)
  • Jeugdtheaterschool Zeeland
Competentie(s)
  • Onderzoekend vermogen
  • Reflectief vermogen
Plaats
klaslokaal - speelzaal - aula of podium ’t Beest in overleg
Prijs
Prijs op aanvraag