Vleeshal centrum voor hedendaagse kunst presenteert een nieuw educatieprogramma bij de huidige tentoonstelling ‘Freddie’ van kunstenaar Freddie Mercado. Klassen uit het basisonderwijs en uit het voortgezet onderwijs kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken en creatief aan de slag met onze kunstdocent.
Over ‘Freddie’
Voordat je Freddie Mercado ziet, hoor je hem. Het gerinkel van sieraden wordt luider en luider naarmate de kunstenaar dichterbij komt. Het is een bekend geluid in de kunstscene van San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Maar hoe vaak je de kunstenaar ook in levende lijve hebt aanschouwd, de ervaring van zijn lichamelijke aanwezigheid –letterlijk en figuurlijk groots– zorgt altijd voor een gevoel van verwondering. Want waar zijn collega-kunstenaars tentoonstellingen openen, beweegt Freddie Mercado zich als een tentoonstelling voort.
De praktijk van Mercado (geb. 1967, Puerto Rico) draait om maximalistische performances. Ze gaan vaak over genderfluïditeit en het gevoel van bestaan tussen verschillende plekken tegelijk. Met een pastiche van drag-elementen vaak spelend met hypervrouwelijkheid en hyperseksualiteit– en culturele kenmerken –die regionale, nationale en Caribische stijlen en tradities combineren– bevraagt Mercado de fundamenten van identiteitsvorming. Zijn kostuums en draagbare artefacten getuigen van een eigenzinnig gevoel voor humor, scherpzinnig absurdisme en minutieus vakmanschap.
Deze solotentoonstelling, met de toepasselijke titel ‘Freddie’, presenteert een reeks schilderijen samen met vijf versies van de identiteit van de kunstenaar, tijdelijk gestold in de Vleeshal. We nodigen je uit om hem daar te komen leren kennen. Misschien loop je, in het spanningsveld tussen vervreemding en herkenning, zelfs wel een andere versie van jezelf tegen het lijf.
Inhoud van workshop
Tijdens het bezoek aan de Vleeshal krijgen de leerlingen een uitgebreide rondleiding door de tentoonstelling en gaat de kunstdocent in gesprek over de materialen die de kunstenaar gebruikt en de thema’s van de tentoonstelling. Natuurlijk aangepast aan de leeftijdscategorie. Vervolgens gaan de leerlingen tijdens de workshop creatief aan de slag.
Met basisschoolleerlingen gaan we in gesprek over het begrip identiteit. Aan bod komen vragen als: Wie ben je? Staat dat vast bij je geboorte? En ben je een identiteit of kun je vele identiteiten hebben? Kun je jezelf beschrijven in woorden en uitbeelden in kunst? Tijdens de workshop gaan we kleurrijke collages maken. Elke leerling maakt een portret van zichzelf waarbij de contouren van het eigen lichaam de vorm bepalen. We vieren we hoe mooi het is om zo verschillend te zijn!
Met leerlingen uit het voortgezet onderwijs gaan we eveneens in gesprek over het begrip identiteit. Tijdens de workshop gaan de leerlingen elkaar tekenen. Zo leren ze heel goed naar elkaar te kijken.