• Bezoek
Stug en stoer!

Ga je mee op reis naar de voormalige kunstenaarskolonie Domburg? In het best verstopte museum van Zeeland leer je over de kunstenaars die hier meer dan honderd jaar geleden geïnspireerd raakten door de omgeving en het Zeeuwse licht.

Tentoonstelling Stug en stoer!
De Nederlandse Jo Koster en de Duitse Dora KochStetter reisden naar verschillende Europese kunstenaarskolonies om te schilderen. Jo Koster haar leven lang en Dora Koch-Stetter vooral toen ze jong was. Daar raakten ze geïnspireerd door de omgeving en ontmoetingen met andere kunstenaars. In de tentoonstelling Stug en stoer! is de artistieke ontwikkeling van de twee kunstenaressen te zien en worden de verschillen en overeenkomsten getoond.

Bezoek en workshop
Hoe ziet jouw reis eruit? Waar wil jij naartoe en wat wil jij graag zien? Hoe kom je daar eigenlijk? De leerlingen reizen in kleine groepjes door de tentoonstelling op zoek naar vormen, kleuren en voorstellingen in de kunstwerken. Ze worden uitgedaagd om in hun eigen schat aan inspiratie te duiken en hun interesse in kunst te ontdekken. We bespreken het avontuur van de stoere vrouwelijke kunstenaars en fantaseren over hun reizen. Stel dat jullie een kunstenaarskolonie zouden vormen – wat kunnen anderen dan van jullie leren? Dat mogen de leerlingen laten zien door zelf een kunstwerk te maken. Bij mooi weer doen we dit in de museumtuin. Als het guur en koud is, maken we de kunstwerken in de klas na het bezoek.

Leerdoelen
De leerling:

– maakt kennis met het fenomeen kunstenaarskolonie,

– leert kijken naar kunst en beeldaspecten te herkennen,

– leert eigen inspiratiebronnen te ontdekken,

– gaat kunst maken vanuit de eigen inspiratie en interesse.

De tentoonstelling Stug en stoer is te zien t/m half februari 2023. Bij latere bezoeken wordt de activiteit aangepast op de tentoonstelling van dat moment.

Specificaties
Klas/groep
  • Groep 5, 6, 7, 8
  • Speciaal (basis) onderwijs
Duur
75 minuten
Disciplines
  • Beeldende vorming
Competenties
  • Creërend vermogen
  • Onderzoekend vermogen
  • Receptief vermogen
Plaats
Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg
Prijs
gratis voor gem. Veere