• Workshop
Song Sing Soil

Vleeshal centrum voor hedendaagse kunst presenteert een nieuw educatieprogramma bij de huidige tentoonstelling ‘Song Sing Soil’ van kunstenaars Eglé Budvytyté & Marija Olšauskaite. Scholen uit de onder- en bovenbouw kunnen gratis de tentoonstelling bezoeken en creatief aan de slag met kunstdocent Bo de Jong.

Over ‘Song Sing Soil’

De tentoonstelling bestaat uit twee werken, elk in hun eigen ruimte. In de voorruimte speelt de film ‘Songs from the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars.’ In de achterruimte wisselen geluidswerk en performance elkaar af. In beide werken wordt op een verbeeldende, associatieve manier de vraag gesteld of de mens wel het centrale middelpunt van de wereld is. Zijn we wel zo belangrijk, belangrijker als de dieren, bomen, planten en dingen om ons heen?

De teksten in de werken zijn moeilijk te volgen. Er is geen lineaire ontwikkeling in de tijd. Soms klinkt een ietwat grof taalgebruik dat naar hiphop en rap verwijst, soms poëzie. Het niet kunnen begrijpen is een bewuste zet van de kunstenaars om tot nadenken te stemmen over hoe we betekenis geven, wat we betekenis geven. En over hoe dit een constant proces is, hoe iets betekenis kan verliezen, hoe het uit elkaar kan vallen. De dingen staan niet in steen geschreven; de centrale positie van de mens is aan het verdwijnen. Om leven op aarde te behouden, zullen er nieuwe vormen van samenwerken en samenleven nodig zijn. Tussen mensen, dieren en planten. Tussen bekende en onbekende terreinen.

Inhoud van workshop
Tijdens de workshop bekijken de leerlingen de film ‘Songs from the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars’ en halen hier inspiratie uit voor de dansvoorstelling die zij gedurende de educatieworkshop samen ontwikkelen. Er wordt gekeken naar de bewegingen die in de film worden gemaakt . De leerlingen gaan creatief aan de slag met vragen zoals: “Hoe bewegen dieren?”, “Hoe zou je bewegen als je een bacterie was?” en ‘Hoe ligt een steen?” Met behulp van verschillende kostuums worden de leerlingen ook uitgedaagd om samen te bewegen. Want hoe moet je bewegen als je samen in één kostuum zit? Het eindresultaat uit zich in een korte voorstelling op de muziek die gebruikt wordt in de film.

Specificaties
Klas/groep
  • Voortgezet onderwijs (bovenbouw)
  • Voortgezet onderwijs (onderbouw) (1, 2, 3, 4, 5, 6)
Duur
75 minuten
Disciplines
  • Beeldend
  • Dans
Competenties
  • Creërend vermogen
  • Reflectief vermogen
Plaats
Vleeshal, Markt 1
Prijs
Gratis