• Voorstelling
Mijn broer, een sprookje

Een meisje vertelt het verhaal van haar broer, een kind dat vanaf zijn geboorte al anders is dan anderen en daarom Anders wordt genoemd. Anders is groter dan alle andere kinderen, hij praat niet én er groeit een dikke zwarte vacht op zijn lichaam. Eigenlijk lijkt hij het meest op een grote, gevoelige aap, die de wereld op zijn eigen manier in zich opneemt.

De mensen om hen heen trekken goedbedoelde conclusies: ‘Een lieve jongen, misschien een beetje traag van begrip.’ De kinderen op school prikken met een stok in zijn zwarte vacht. Anders schrikt daar zo van dat hij opspringt, daarbij een wilde zwaai met zijn armen maakt en per ongeluk één van de kinderen tegen de grond slaat. De juf noemt hem gevaarlijk.

De grote geleerden in de stad zijn vooral gefascineerd door Anders en willen hem dolgraag onderzoeken en interviewen. Anders, die het liefst in stilte naar de vogels in het bos luistert en neuriënd en dansend door de wereld beweegt, heeft daar geen boodschap aan en op een dag verdwijnt hij. Tot groot verdriet van zijn zus, die hem moet missen. Het meisje groeit op tot een grijze eigenwijze dame die altijd naar haar broer is blijven zoeken en elke dag een tekening van hem maakt om niet te vergeten hoe hij eruitziet.

Op een goede dag krijgt ze hulp van mini mensjes die in haar huis blijken te wonen en zich alleen laten zien aan mensen die heel eenzaam zijn. De mini mensjes bieden hun hulp aan om anders te zoeken door op de ruggen van vogels over de wereld te vliegen. Vanuit de lucht hebben ze een goed overzicht. Uiteindelijk vinden ze hem, ergens diep in de wildste bossen van de wereld, uitgegroeid tot een reus. Het meisje en Anders worden verenigd in het bos, waar alles groeit zoals het groeit en niemand zich ermee bemoeit.

De vorm:
Er wordt gespeeld met poppen van verschillende formaten en tekeningen onder de overheadprojector. De voorstelling wordt begeleid door hobo muziek uit het album ‘Musique de nuit’ van bekende componisten zoals Erik Satie en heeft daarmee een sprookjesachtige sfeer. Alle beelden, de tekeningen en poppen, zijn (behalve één) gemaakt door Frederique.

Prentenboek:
De voorstelling is een soort prentenboek dat tot leven komt. Er wordt gewerkt aan papieren prentenboek dat naderhand gebruikt kan worden al lesmateriaal.

Specificaties
Klas/groep
  • Groep 5, 6, 7, 8
Duur
30 minuten
Discipline(s)
  • Theater
Docent(en)
  • Jeugdtheaterschool Zeeland
Competentie(s)
  • Onderzoekend vermogen
  • Reflectief vermogen
Plaats
klaslokaal - speelzaal - aula of podium ’t Beest in overleg
Prijs
Prijs op aanvraag