• Project
De Kunst van het Doorgeven

DE KUNST VAN HET DOORGEVEN
In drie lessen van 90 minuten gaan we met leerlingen uit de bovenbouw in op wat culturele diversiteit is, hoe het tot uiting komt en waarom het belangrijk is om oog te hebben voor culturele diversiteit. Onderdeel van het lespakket is een bijdrage door leerlingen in groep 8 op Curaçao.

Een leerling uit groep 8 staat op het punt om de stap naar de volwassen wereld te maken. Vaak zijn leerlingen van die leeftijd al met grote maatschappelijke thema’s bezig, waaronder racisme en discriminatie. DE KUNST VAN HET DOORGEVEN heeft als doel om leerlingen meer inzicht te geven in culturele diversiteit door onderbelichte verhalen en vergeten geschiedenissen zichtbaar te maken en een breder podium te bieden. Het onderzoeken van de eigen culturele diversiteit in relatie tot de rol van het museum dat zij bezoeken vormt de kern van dit lespakket.

Het lespakket is door het Zeeuws Museum verder uitgewerkt in samenwerking met kunstenaar Liesbeth Labeur, tevens uitvoerend museumdocent. Naast een gastles op school, bestaat het pakket uit een museumles en een schilderworkshop op school.

MUSEA BEKENNEN KLEUR
Sinds 2020 is het Zeeuws Museum aangesloten bij Musea Bekennen Kleur, het nationale platform gericht op inclusie en diversiteit binnen de museale wereld. Inmiddels bestaat MBK uit ruim veertig Nederlandse musea en erfgoedinstellingen.

In samenwerking met de scholen die eerder deelnamen, is deze impressievideo van de lessenreeks van Musea Bekennen Kleur gemaakt: https://youtu.be/yWs3dMV-LDA

Specificaties
Klas/groep
  • Groep 7, 8
Duur
3x 90min. = school, museum, workshop op school
Opmerkingen

De 2 lessen in school worden gegeven door een museumdocent van het ZM.
Tijdens het bezoek aan het ZM wordt de klas gesplitst (max. 15 leerlingen/groep) en wordt er 1 museumdocent per groep ingezet.

Discipline(s)
  • Beeldend
  • Erfgoed
Docent(en)
  • Zeeuws Museum
Competentie(s)
  • CreĆ«rend vermogen
  • Onderzoekend vermogen
  • Reflectief vermogen
Plaats
Zeeuws Museum + School
Min. groepsgrootte
15
Max. groepsgrootte
30
Prijs
Prijs op aanvraag