• Workshop
Bezoek ‘On Water, Flow and Warped Time´ + workshop Ontdek de kunst van het vlechten!

Breng een bezoek (met de klas) aan de tentoonstelling ‘On water, flow and warped time’ en ontdek de indrukwekkende werken van Agnieszka Brzezanska, Ewa Ciepielewska en kunstenaarsduo HUNITI GOLDOX (Areej Huniti & Eliza Goldox) in de Vleeshal op de Markt in Middelburg!

Over de tentoonstelling ‘On water, flow and warped time’
Van 16 juni tot en met 8 september 2024 is de groepstentoonstelling ‘On water, flow and
warped time’ te zien in de Vleeshal, met werk van Agnieszka Brzezanska, Ewa Ciepielewska en kunstenaarsduo HUNITI GOLDOX (Areej Huniti & Eliza Goldox). In onze westerse maatschappij wordt tijd gezien als een lineair proces dat draait om groei en vooruitgang. Meer dan ooit is de mensheid gericht op productiviteit en timemanagement. Maar kunnen we in onze huidige maatschappij tijd nog op een andere manier ervaren? Kunnen we ons op een andere manier door de wereld bewegen? In de tentoonstelling On water, flow and warped time staat de rivier centraal als een plek waar tijdsbeleving op verschillende manieren ervaren kan worden. De kunstenaars in deze tentoonstelling onderzoeken hoe we kunnen leren van het water en verkennen de relaties tussen de rivier, circulaire tijd en kapitalistische systemen.

In 2022 hebben Nomaduma Rosa Masilela en Thiago de Paula Souza, de curatoren van
Vleeshal’s internationaal nomadisch programma 2022-2023, het kunstenaarscollectief HUNITI GOLDOX uitgenodigd om deel te nemen aan de residency FLOW. FLOW is een residency project van kunstenaars Agnieszka Brzezanska en Ewa Ciepielewska die plaatsvindt op een vlot. Kunstenaars worden uitgenodigd om op verschillende rivieren in Polen te varen. Van 23 tot 30 juli 2022 hebben Areej Huniti en Eliza Goldox meegedreven met de stroming van de Poolse rivier Wis?a. Tijdens de residency leefden de vier kunstenaars met elkaar op het vlot en langs de rivier en hebben ze zich verdiept in wat het betekent om als kunstenaar en als mens overgeleverd te zijn aan de stroming van het water. De rivier vormt hierbij het startpunt voor een collectief bestaan op het vlot waarin ze vrij zijn om te experimenteren zonder de noodzaak om werk te produceren. FLOW is daarmee voor alle deelnemers een oefening in het ontdekken van alternatieve economische stelsels, collectiviteit en productie die niet onder de directe invloed staan van financiële circulatie en institutionele structuren. In de bijzondere gotische tentoonstellingsruimte van de Vleeshal zullen architecturale, digitale en natuurlijke elementen te zien zijn die je uitdagen om over de connectie tussen water en tijd na te denken. We nodigen je uit om te dwalen door de ruimte, je af te zonderen en verhalen te lezen of je te verliezen in de langzame bewegingen van een digitale waterklok. In de tentoonstelling wordt nadrukkelijk gebruik gemaakt van lokale materialen zoals wilgen, zand, planten en Zeeuws water.

De educatie workshop
Tijdens het bezoek aan de Vleeshal krijgen de leerlingen een uitgebreide rondleiding door de tentoonstelling, waarbij een kunstdocent in gesprek gaat over de materialen die de kunstenaar gebruiken en de thema's van de tentoonstelling. Deze informatie wordt natuurlijk aangepast aan de leeftijdscategorie van de leerlingen. Vervolgens gaan de leerlingen tijdens de workshop creatief aan de slag.

Ontdek de kunst van het vlechten!
Een van de kunstwerken in de tentoonstelling is een prachtige wilgenhut, gemaakt door Ewa Ciepielewska. Tijdens haar residentie op de boot FLOW vaart ze langs rivieroevers en creëert ze soortgelijke werken. Geïnspireerd door de unieke vlechttechniek die ze hiervoor gebruikt, zullen kinderen vanaf groep 4 en jongeren na de rondleiding zelf aan de slag gaan met het vlechten van sculpturen van pitriet. Deze workshop is geïnspireerd op de workshops die Marcel Prins geeft in het Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde. Het wordt een bijzondere ervaring die de leerlingen meeneemt in het creatieve proces van de kunstenaar en hen introduceert in ambachtelijk handwerk.

Doelgroep: groep 3 t/m 8 PO en klas 1 t/m 3 VO
Duur: 90 minuten
Locatie: Vleeshal, Markt 1, Middelburg
Kosten: Gratis!
Wanneer: In overleg van 17 juni tot en met 8 september.

Specificaties
Klas/groep
  • Groep 3, 4, 5, 6, 7, 8
Duur
90 minuten
Discipline(s)
  • Beeldend
Docent(en)
  • Vleeshal
Competentie(s)
  • Creërend vermogen
  • Onderzoekend vermogen
  • Reflectief vermogen
Plaats
Vleeshal
Min. groepsgrootte
5
Max. groepsgrootte
30
Prijs
Tentoonstelling + workshop: Gratis